Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, η Πανελλήνια Ένωση Βιοεπιστημόνων συμμετείχε στο Athens Science Festival, το οποίο πραγματοποιήθηκε στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων από 29 Μαρτίου έως 2 Απριλίου.

Το Φεστιβάλ, το οποίο διοργανώνεται από τον Εκπαιδευτικό Οργανισμό “Επιστήμη Επικοινωνία – SciCo”, το Βρετανικό Συμβούλιο, το Σύνδεσμο Υποτρόφων του Ιδρύματος Ωνάση, Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων, Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας, φιλοξένησε αρκετούς επισκέπτες μεταξύ των οποίων μαθητές και εκπαιδευτικοί. Η Π.Ε.Β. συμμετείχε τις ημέρες σχολικών επισκέψεων ενημερώνοντας και επικοινωνώντας με εκατοντάδες μαθητές από όλη την Ελλάδα αλλά και με τους εκπαιδευτικούς τους. Όλες οι επιστήμες αντιπροσωπεύθηκαν από επιστημονικούς, ακαδημαϊκούς, ερευνητικούς φορείς και εκπαιδευτικούς οργανισμούς.

Οι τομείς της Βιολογίας που αναδείχθηκαν τη φετινή χρονιά ήταν οι εξής:

1. Φυσιολογία φυτών: Οι μαθητές μελέτησαν τη φωτοσύνθεση και την παραγωγή αμύλου σε διαφορετικά φύλλα γερανιών κάτω από διάφορες συνθήκες και πρότυπα.
  2. Ζωολογία: Οι μαθητές παρακολούθησαν την ανατομία αχινών και μελέτησαν τη γονιμοποίηση των εχινόδερμων. Μέσα από αυτή τη δραστηριότητα γνώρισαν τα σπάνια είδη τους και παρατήρησαν παρασκευάσματα αναπαραγωγικού συστήματος στο μικροσκόπιο.
  3. Εξέλιξη: Η συγκεκριμένη δραστηριότητα περιελάμβανε παιχνίδια κατανόησης της προσαρμογής σε διαφορετικά ενδιαιτήματα και εξέλιξης των αισθητήριων οργάνων της όρασης σε δύο διαφορετικές ομοταξίες (θηλαστικά και πτηνά).
  4. Ιστορία της Επιστήμης: Αναφορά και αφήγηση των ταξιδιών του Δαρβίνου. Οι μαθητές έμαθαν για τους περίφημους σπίνους του Δαρβίνου και ασχολήθηκαν με ένα παιχνίδι αντιστοίχησης.

Τα πειράματα- δραστηριότητες πραγματοποιήθηκαν από εθελοντές βιολόγους με διάθεση για επικοινωνία της Επιστήμης της Βιολογίας, αλλά και φοιτητές/τριες του τμήματος Βιολογίας ΕΚΠΑ, οι οποίοι/ες διάνθισαν τη διαδικασία με φρέσκες ιδέες και εποικοδομητικά σχόλια. Τα υλικά κάποιων εκ των δραστηριοτήτων φυλάχθηκαν στα γραφεία της ΠΕΒ και μπορεί οποιοδήποτε μέλος να τα δανεισθεί προς χρήση.

Οι εθελοντές που θέλουμε να ευχαριστήσουμε για το χρόνο και τη διάθεση που αφιέρωσαν στη συμμετοχή είναι οι εξής:

• Βαθάκου Ζωή, Βιολόγος- Εκπ. (Ιδ. Εκπ.) – Συντονίστρια δράσης
  • Ρηγόπουλος Κώστας, Βιολόγος-Εκπ. (Ιδ. Εκπ.)
  • Φωστιέρη Φαρά, Βιολόγος- Εκπ. (Ιδ. Εκπ.)
  • Αρβανίτης Δημήτρης, Φοιτ. Τμ. Βιολογίας ΕΚΠΑ
  • Ατσόνιου Καλλιόπη, Φοιτ. Τμ. Βιολογίας ΕΚΠΑ
  • Καϊλή Σταυρούλα, Φοιτ. Τμ. Βιολογίας ΕΚΠΑ
  • Ντίνου Θεοδώρα, Φοιτ. Τμ. ΒΕΣ, Παν. Ιωαννίνων
  • Οικονομίδης Σπύρος, Φοιτ. Τμ. Βιολογίας ΕΚΠΑ
  • Τσαγλιώτη Ηλέκτρα, Φοιτ. Τμ. Βιολογίας ΕΚΠΑ
  • Τσάτσου Φριστίνα, Φοιτ. Τμ. Βιολογίας ΕΚΠΑ
  • Χριστοπούλου Νίκη, Φοιτ. Τμ. Βιολογίας ΕΚΠΑ

Με ιδιαίτερη εκτίμηση
Η ομάδα Εκπαιδευτικών Δραστηριοτήτων της Π.Ε.Β.

Δείτε το δελτίο τύπου σε αρχείο μορφής .pdf.

Διάλεξη "Επίδραση των τελομερών στη γήρανση"

19 Οκτωβρίου 2017
Διάλεξη "Επίδραση των τελομερών στη γήρανση"

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ Ο Όμιλος Φίλων του Ελληνικού Ινστιτούτου Παστέρ σε συνεργασία με το Ίδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη διοργανώνουν, για τρίτη χρονιά, σειρά διαλέξεων με τον τίτλο «ΑΠΟ ΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ». Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων αυτών, την ΤΕΤΆΡΤΗ 1 Νοεμβρίου 2017, στις 5.30μμ Ο καθηγητής Αθανάσιος Μπενέτος καθηγητής Παθολογίας...