Η Επιτροπή Περιβάλλοντος και Τροφίμων κοινοποιεί τον απολογισμό πεπραγμένων από την έναρξη της θητείας της (02/19) έως τις αρχές Σεπτεμβρίου του 2019. Σε αυτό το πρώτο εξάμηνο ευελπιστούμε πως οι δράσεις και παρεμβάσεις της Επιτροπής ήταν επιτυχημένες. Υπενθυμίζεται πως χρέη Συντονιστή της Επιτροπής για την περίοδο 2019-20 εκτελεί το μέλος του ΔΣ Αθηνά Μαυρίδου Ομ. Καθηγήτρια ΠΑ.Δ.Α., με ερευνητικό πεδίο την Μικροβιολογία Νερού, ενώ η πλήρης σύνθεση της Επιτροπής βρίσκεται  ΕΔΩ

Ο απολογισμός πεπραγμένων

Αγαπητοί/ες συνάδελφοι,

Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος καθιερώθηκε από τον Ο.Η.Ε. το 1974 με στόχο την παγκόσμια επαγρύπνηση σχετικά με τη προστασία περιβάλλοντος. Σας κοινοποιούμε την ανακοίνωση της Επιτροπής Περιβάλλοντος και Τροφίμων της Π.Ε.Β.

Δελτίο Τύπου του Συλλόγου Ιχθυολόγων Δημοσίου σχετικά με την επαναφορά του τομέα Αλιείας στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Για τον Πανελλήνιο Σϋλλογο Ιχθυολόγων Δημοσίου

Η Πρόεδρος του ΔΣ

Ελπίδα Μπεκιάρη

Δείτε το σχετικό έγγραφο.

Επιστολή της ΠΕΒ προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και τροφίμων που αφορά τις απόψεις της Πανελλήνιας Ένωσης Βιοεπιστημόνων για το άρθρο 59 του ΣΧΕΔΙΟΥ ΝΟΜΟΥ

«ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ, ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΚΑΙ ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΤΟΜΕΙΣ

ΤΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ, ΤΩΝ ΖΩΟΤΡΟΦΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΖΩΩΝ ΚΑΙ ΛΟΙΠΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ»

Προς: Βιολογικά Τμήματα

Αξιότιμοι κύριοι,

Η Πανελλήνια Ένωση Βιοεπιστημόνων (Π.Ε.Β.) στο πλαίσιο διαλόγου που ξεκινά με τα Βιολογικά Τμήματα της χώρας για την προώθηση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των απόφοιτων Βιολογίας θα ήθελε να σας ενημερώσει για τα κατοχυρωμένα από το νόμο δικαιώματα σε θέματα Περιβάλλοντος.

Στόχος αυτής της πρωτοβουλίας αποτελεί η ενίσχυση των επαγγελματικών προοπτικών των βιολόγων σε θέσεις σχετικά με το αντικείμενο σπουδών τους, αλλά και η αναβάθμιση των προοπτικών εξέλιξης και προόδου τους στον εργασιακό τους χώρο.

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

1. Με βάση το Π.Δ. 256/1998, οι Βιολόγοι έχουν το δικαίωμα άσκησης της δραστηριότητας εκπόνησης μελετών κατηγορίας 27 "Περιβαλλοντικές μελέτες". Το αντικείμενο της κατηγορίας 27 περιλαμβάνει:

• Μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων έργων και δραστηριοτήτων που προβλέπονται στην ΚΥΑ 69269/5387/1990
  • Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες που προβλέπονται στην ΚΥΑ 69269/5387/1990
  • Μελέτες προστασίας και διαχείρισης περιβάλλοντος (π.χ. διαχείριση ατμόσφαιρας, αερίων αποβλήτων, διαχείρισης υδάτων, υγρών αποβλήτων, απορριμμάτων, τοξικών και επικινδύνων αποβλήτων, θορύβων, δονήσεων και κραδασμών, βιοτόπων, οικοτόπων, ευαίσθητων οικοσυστημάτων και γενικότερα συνόλων και στοιχείων της φύσης)
  • Μελέτες αποκατάστασης περιβάλλοντος και ρυπασμένων αποδεκτών (π.χ. επιφανειακών και υπόγειων υδάτων, εδάφους)

2. Σύμφωνα με το άρθρο 8 του Π.Δ. 50 (ΦΕΚ 39/5-3-01), όπως τροποποιήθηκε με το Π.Δ. 347/2003 (ΦΕΚ 315/31-12-03), το πτυχίο ή δίπλωμα Βιολογίας ορίζεται μεταξύ άλλων ως προσόν διορισμού στον κλάδο ΠΕ Περιβάλλοντος για τον δημόσιο τομέα.

3. Σύμφωνα με το άρθρο 6 του Κανονισμού 1869/93, σε κάθε κράτος –μέλος της Ε.Ε. καθιερώνεται σύστημα διαπίστευσης Περιβαλλοντικών Επαληθευτών. Ο πτυχιούχος Βιολόγος πληρεί τα προσόντα του Περιβαλλοντικού Επιθεωρητή ή Διακριβωτή που ορίζονται ως κάτωθι:

• Τίτλος σπουδών ΑΕΙ – ΤΕΙ και μια από τις παρακάτω προϋποθέσεις:
  • Μεταπτυχιακό τίτλο στη περιβαλλοντική διαχείριση ή σε γνωστικό αντικείμενο σχετικό με την προστασία περιβάλλοντος
  • Έχει υπάρξει υπεύθυνος συστήματος περιβαλλοντικής διαχείρισης σε επιχείρηση για διάστημα τουλάχιστον 1 έτους
  • Έχει υπάρξει σύμβουλος συστήματος διαχείρισης ποιότητας σε μια τουλάχιστον επιχείρηση, η οποία στην συνέχεια πιστοποιήθηκε και είναι κάτοχος πτυχίου μελετητή στην κατηγορία 27

4. Συνάδελφοι Βιολόγοι στελεχώνουν Υπηρεσίες (π.χ. ΕΥΔΑΠ) όπου διεξάγουν μικροβιολογικές αναλύσεις ποιότητας πόσιμου νερού.

5. Σύμφωνα με στοιχεία του ΥΠΕΧΩΔΕ, επί συνόλου 1858 μελετητών διαφόρων ειδικοτήτων (Μηχανικοί, Περιβαλλοντολόγοι, Γεωλόγοι, Χημικοί κλπ) που δραστηριοποιούνται στην κατηγορία 27 (Περιβαλλοντικές Μελέτες) περί τα 99 άτομα είναι Βιολόγοι (ποσοστό 5,3%).

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Η προστασία και διαχείριση περιβάλλοντος αποτελεί σήμερα μια ταχύτατα αναπτυσσόμενη "αγορά εργασίας" με εύρος απαιτήσεων, στην οποία στρέφεται ένα πλήθος νέων επιστημόνων, συμπεριλαμβανομένων των βιολόγων. Ενδεικτικά αναφέρουμε την εργασία σε:

• Μελετητικά γραφεία (σύνταξη περιβαλλοντικών μελετών)
  • Εταιρείες συμβούλων επιχειρήσεων (συστήματα περιβαλλοντικής διαχείρισης)
  • Υπηρεσίες και τμήματα περιβάλλοντος του δημόσιου τομέα (Δήμοι, Νομαρχίες, Περιφέρειες, Υπουργεία)
  • Φορείς διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών στα πλαίσια της οδηγίας Φύση 2000.

Οι πτυχιούχοι Βιολόγοι ξεκινώντας την επαγγελματική τους ενασχόληση σε αυτό τον χώρο έχουν να συναγωνισθούν απόφοιτους άλλων τμημάτων καθώς λειτουργούν ήδη σήμερα περί τα 15 τμήματα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης σχετικά με Περιβαλλοντικά θέματα.

Γνωστικά πεδία όπως τα κάτωθι (που μπορούν να διδάσκονται από μέλη του Τμήματος είτε από συναφή):

• Εισαγωγή στην Περιβαλλοντική Μηχανική
  • Διαχείριση υγρών και στερεών αποβλήτων (εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων, χώροι υγειονομικής ταφής, incinerators κλπ.)
  • Αέρια ρύπανση, θόρυβος
  • Περιβαλλοντικό σχέδιο - χαρτογραφία
  • Διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης, Μελέτες Περιβαλλοντικών επιπτώσεων, Στρατηγική Περιβαλλοντική Εκτίμηση
  • Διαχείριση και προστασία υδάτινων πόρων
  • Μικροβιολογία νερών
  • Εισαγωγή στα γεωγραφικά συστήματα πληροφοριών - τηλεπισκόπηση
  • Διαχείριση φυσικού περιβάλλοντος και προστατευόμενων περιοχών
  • Θεσμικό πλαίσιο προστασίας περιβάλλοντος – νομικά περιβάλλοντος
  • Εισαγωγή στα οικονομικά περιβάλλοντος
  • Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και περιβάλλον
  • Τεχνολογίες αντιρύπανσης
  • Εισαγωγή στη Βιολογική Γεωργία

θεωρούμε ότι σε προπτυχιακό επίπεδο εξασφαλίζουν την όσο το δυνατόν αρτιότερη προετοιμασία των αποφοίτων σας και δημιουργούν τις συνθήκες ποιοτικής αναβάθμισής τους για να αναλάβουν και να διεκδικήσουν τα επαγγελματικά τους καθήκοντα στην περιβαλλοντική αγορά εργασίας.

Με τιμή,

Πανελλήνια Ένωση Βιοεπιστημόνων (ΠΕΒ)

Θέση Μεταδιδάκτορα Τμήμα Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας

04 Οκτωβρίου 2019