Αγαπητοί/ες συνάδελφοι,
 

Σας κοινοποιούμε άρθρα και βίντεο από την επικαιρότητα, σχετικά με τον SARS CoV-2, τα οποία αναδεικνύουν τη σημασία των Βιολόγων και της Βιολογίας, υπό το πρίσμα της Ενιαίας Υγείας (One Health) :

1) «Πολλά εργαστήρια μοριακής_βιολογίας στην Ελλάδα, όπως των πανεπιστημίων, των ερευνητικών κέντρων και όχι μόνο, μπορούν να πραγματοποιήσουν τεστ ελέγχου για κορωνοϊό σε δείγματα που θα έρχονται από τον ΕΟΔΥ. Ακόμα και χωρίς το συγκεκριμένο kit, μπορεί να γίνει ανάλυση in house, δηλαδή στο εργαστήριο. Υπάρχουν σχετικά πρωτόκολλα που θα ακολουθηθούν, οι κανόνες ασφαλείας είναι δεδομένοι, η διαδικασία είναι στάνταρ» δήλωσε στη Καθημερινή ο Απόστολος Βανταράκης,  Πρόεδρος του Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ένωσης Βιοεπιστημόνων.
Το άρθρο ΕΔΩ 

2) Μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη της συναδέλφου βιολόγου δημοσιογράφου Δρ. Ιωάννας Σουφλέρη από τον βιολόγο Καθηγητή Κοινωνικών και Φυσικών Επιστημών Νικόλα Χρηστάκη (Yale University). Εκεί που η Βιολογία συναντά την Κοινωνιολογία.
Το άρθρο ΕΔΩ

3) Μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη του Επ. καθηγητή Μικροβιολογίας Πάνου Σαρρή (Τμ. Βιολογίας Πανεπιστήμιο Κρήτης) από την βιολόγο-δημοσιογράφο Βασιλική Μιχοπούλου για τις δυνατότητες χρήσης υπεράνοσου ορού για βραχύχρονη αντιμετώπιση του SARS CoV 2 .
Το άρθρο ΕΔΩ 

4) Μια εξαιρετική συνέντευξη του Καθηγητή Γενετικής Ζαχαρία Σκούρα (Τμήμα Βιολογίας ΑΠΘ) στον κ. Παντελή Σαββίδη, για τις έως σήμερα γνώσεις μας για τον SARS CoV 2 και για τα όπλα που διαθέτει η Επιστήμη για την αντιμετώπισή του. Μια προσπάθεια να γίνει αντιληπτό από το ευρύ κοινό, πως η Επιστήμη είναι κοινωνικό επίτευγμα και ο Homo sapiens ένα κοινωνικό ον που αλληλεπιδρά με το περιβάλλον του.
Το βίντεο ΕΔΩ

5)Το σημερινό αφιέρωμα της εφημερίδας Καθημερινή για την υπεράνθρωπη προσπάθεια των συναδέλφων Βιολόγων στο εργαστήριο αναφοράς SARS CoV-2 του Ελληνικού Ινστιτούτου Παστέρ , αλλά και των υπολοίπων Δημόσιων εργαστηρίων αναφοράς. Το Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ένωσης Βιοεπιστημόνων παρακολουθεί τις εξελίξεις και βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με τους συναδέλφους και τις αρχές.
Το άρθρο ΕΔΩ

6) Οι Βιολόγοι-Βιοεπιστήμονες του Ελληνικού Ινστιτούτου Παστέρ, και των υπόλοιπων δύο Δημόσιων εργαστηρίων αναφοράς, είναι από τις πρώτες ημέρες εμφάνισης του SARS CoV-2 στην Ελλάδα στην "πρώτη γραμμή" για την αντιμετώπιση της πανδημίας της COVID19.
Το άρθρο ΕΔΩ. 

7) Ο Βιολογικός εγγραματισμός των μαθητών/τριων είναι διαρκής στόχος ακόμα και στη παρούσα φάση. Ένα πολύ καλό εκπαιδευτικό βίντεο για την κύρια χρησιμοποιούμενη μέθοδο διάγνωσης RT-qPCR (όχι η μοναδική) για τον SARS CoV-2 για Βιολόγους εκπαιδευτικούς. Ακολουθούν ακόμα περισσότερα βίντεο για τη μέθοδο και την COVID19 από αξιόπιστες πηγές με βάση τα έως σήμερα δεδομένα.
Το πρώτο βίντεο ΕΔΩ
Η COVID19 με τα έως τώρα δεδομένα από το Kurzgesagt
H RT-PCR ΕΔΩ
Η qPCR με probe ΕΔΩ
Η qPCR με Dye ΕΔΩ
Οι διαφορές των δύο qPCR ΕΔΩ

8) Ο Ομ. Καθηγητής Γενετικής Κωνσταντίνος Τριανταφυλλίδης (Τμήμα Βιολογίας ΑΠΘ) παρουσιάζει τα δεδομένα για το πως προέκυψε το στέλεχος SARS CoV-2 μέσω φυσικών μεταλλάξεων στην εφημερίδα ΕΘΝΟΣ και το δημοσιογράφο Κ. Μπλιάτκα. Ο Βιολογικός και Επιστημονικός εγγραματισμός αποτελεί το βασικό αντίμετρο στην Ψευδοεπιστήμη και τις Θεωρίες συνωμοσίας. 

Το άρθρο ΕΔΩ

Θέσεις Εκπαίδευσης

Θέση ΕΔΙΠ στο ΔΠΘ για Βιολόγους Εκπαιδευτικούς

04 Μαΐου 2020
Θέση ΕΔΙΠ στο ΔΠΘ για Βιολόγους Εκπαιδευτικούς

Το Εργαστήριο Φυσιολογίας του Τμ. Ιατρικής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, με έδρα την Αλεξανδρούπολη, ενδιαφέρεται να στελεχωθεί με συναδέλφους Βιολόγους που υπηρετούν στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση (διορισμένοι), είτε με απόσπαση ή με μετάθεση. Οι εκπαιδευτικοί αυτοί θα μπορούσαν να συνεπικουρήσουν στις ερευνητικές δραστηριότητες, στις εργαστηριακές ασκήσεις των προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών,...

Θέσεις Εργασίας

Θέση Βιολόγου - Περιβαλλοντικές Μελέτες Γ. Ματθαίου

20 Μαΐου 2020
Θέση Βιολόγου - Περιβαλλοντικές Μελέτες Γ. Ματθαίου

Από το γραφείο του Γ Ζ Ματθαίου ζητείται βιολόγος άμεσα με ανάλογες γνώσεις και εμπειρία για να ενταχθεί στην ομάδα "ΕΚΠΟΝΗΣΗΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΠΕΡΙΒΑΝΤΟΛΛΟΓΙΚΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ NATURA 2000 ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ". email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να...

Επιμορφώσεις

14η Διημερίδα Βιολογίας - Online version

25 Μαΐου 2020
14η Διημερίδα Βιολογίας - Online version

Αγαπητοί/ές συνάδελφοι, σας αποστέλλουμε συνημμένα το δελτίο τύπου, το πρόγραμμα και την αφίσα της 14ης διημερίδας Βιολογίας με τίτλο «Η κοινωνία συναντά τη σύγχρονη Βιολογία». Η διημερίδα θα πραγματοποιηθεί Την Πέμπτη 28 και την Παρασκευή 29 Μαΐου 2020 στην αίθουσα «Γαλάτεια Σαράντη» του Υπουργείου Παιδείας και θα μεταδοθεί ζωντανά από...

Ομάδα Εργασίας Φοιτητών

 • Σακχαρώδης Διαβήτης

  Σακχαρώδης Διαβήτης Σακχαρώδης Διαβήτης Συγγραφέας: Klaus Dugi Μετάφραση από: Γρηγοριάδη Σωκράτη (Grigoriadis Sokratis) – Βιολόγο, Μεταπτυχιακό Φοιτητή, Ιατρική Σχολή - ΕΚΠΑ και Παναγιώτη Κ. Στασινάκη (Panagiotis K. Stasinakis) - Εκπαιδευτικός, Βιολόγος, MEd, PhD, Πανελλήνια Ένωση Βιοεπιστημόνων (PanHellenic Union of Bioscientists). (Πρόκειται για του άρθρο 'Diabetes mellitus' του Scienceinschool, έχει δοθεί άδεια για μετάφραση και δημοσίευση από την ΠΕΒ). Η συχνότητα εμφάνισης του διαβήτη αυξάνεται, τόσο στον ανεπτυγμένο όσο και στον αναπτυσσόμενο κόσμο. Ο Klaus Dugi, Καθηγητής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης της Γερμανίας, πραγματεύεται τα Read More
 • Ανακαλύπτοντας τη δράση της ουρεάσης

  Ανακαλύπτοντας τη δράση της ουρεάσης Ανακαλύπτοντας τη δράση της ουρεάσης Συγγραφέας: Anna Lorenc Μετάφραση από: Μαρίνα-Σαββίνα Τσατσαλίδη (Marina-Savvina Tsatsalidi) – Φοιτήτρια Φαρμακευτικής, ΕΚΠΑ και Παναγιώτη Κ. Στασινάκη (Panagiotis K. Stasinakis) - Εκπαιδευτικός, Βιολόγος, MEd, PhD, Πανελλήνια Ένωση Βιοεπιστημόνων (PanHellenic Union of Bioscientists). (Πρόκειται για του άρθρο 'Investigating the action of urease' του Scienceinschool, έχει δοθεί άδεια για μετάφραση και δημοσίευση από την ΠΕΒ). Η Anna Lorenc του Volvox project εξηγεί τη σημασία του ενζύμου ουρεάση και παρουσιάζει ένα πρωτόκολλο για την αναπαράσταση της δράσης του στην τάξη. Read More
 • Εξέλιξη εν δράσει: παθογόνα

  Εξέλιξη εν δράσει: παθογόνα Εξέλιξη εν δράσει: παθογόνα Συγγραφέας: Jarek Bryk Μετάφραση από: Ντέα-Αλεξάνδρα Λάγκι (Ntea-Alexandra Lagki) - Φοιτήτρια Μοριακής Βιολογίας & Γενετικής, ΔΠΘ και Παναγιώτη Κ. Στασινάκη (Panagiotis K. Stasinakis) - Εκπαιδευτικός, Βιολόγος, MEd, PhD, Πανελλήνια Ένωση Βιοεπιστημόνων (PanHellenic Union of Bioscientists). (Πρόκειται για του άρθρο 'Evolution in action: pathogens' του Scienceinschool, έχει δοθεί άδεια για μετάφραση και δημοσίευση από την ΠΕΒ) Προτάσεις κριτή (ηλικία/θέμα): κάτω από 11, 11-14, 14-16, 16-19 / Εξέλιξη, Γενετική, Πληθυσμιακή γενετική, Φύση της επιστήμης Οι παθογόνοι οργανισμοί, οι οποίοι απειλούν την Read More
 • 1
 • 2